Τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας αυξήθηκαν 18,9% το 2017 και διαμορφώθηκαν στα 26,283 δισ. δολ. Το 77,4% των εσόδων προήλθε από την άφιξη ξένων επισκεπτών, ενώ το 22,6% από Τούρκους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος, δύο από τις ισχυρότερες ανταγωνίστριες της Ελλάδας, επανέρχονται δυναμικά στην τουριστική αγορά, καθώς, βάσει των στοιχείων για την προηγούμενη χρονιά, οι δύο χώρες εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης έπειτα από περίοδο αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων και πολιτικών ανακατατάξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο ενδεκάμηνο του περυσινού έτους επισκέφθηκαν την Ελλάδα 26,632 εκατ. τουρίστες και η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Επίσης, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ.
Η βελτίωση όμως της τουριστικής κίνησης στην Τουρκία και στην Αίγυπτο το 2017 αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ταξιδιωτικός κολοσσός Thomas Cook ανακοίνωσε χθες ότι το 2018 η ζήτηση για τα πακέτα των διακοπών που προορίζονται για χώρες όπως η Τουρκία θα αυξηθούν, εκτιμώντας παράλληλα ότι σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ισπανία η ζήτηση θα μειωθεί. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Πίτερ Φανκχόσερ στην ιστοσελίδα του Independent, «στην Ισπανία η ζήτηση επιστρέφει σε σχετικά πιο χαμηλά επίπεδα». Ο ίδιος εκτιμά ότι η χώρα εξελίσσεται σε αρκετά ακριβό προορισμό, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες προωθούν τουριστικά προϊόντα σε καλύτερες τιμές. Οσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Φανκχόσερ αποτίμησε θετικά την επίδοσή της, ωστόσο επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει».
Τουρκία
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών ανήλθε το 2017 στα 32 εκατ. έναντι 25,2 εκατ. το 2016, τη χρονιά που στιγματίστηκε από αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις και από την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτά τα γεγονότα έπληξαν έναν από τους ισχυρούς πυλώνες της τουρκικής οικονομίας, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε 30% σε σύγκριση με το 2015. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet Daily News, ο Νουμάν Κουρτουμλού, υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, τόνισε ότι το 2018 αναμένεται αύξηση των τουριστικών ροών στην Τουρκία. «Το 2014 αφίχθησαν στη χώρα μας 36 εκατ. τουρίστες. Ηταν ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ. Το 2018 ελπίζω ότι θα το ξεπεράσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να προσελκύσει τουρίστες και από άλλες χώρες, εκτός από αυτούς που συνήθως την προτιμούν. Η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου στην Τουρκία αποτυπώνεται και στην πορεία των τουριστικών εσόδων, τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, αυξήθηκαν κατά 18,9% το 2017 και διαμορφώθηκαν στα 26,283 δισ. δολάρια. Το 77,4% αυτών των εσόδων προήλθε από την άφιξη ξένων επισκεπτών ενώ το 22,6% από Τούρκους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 σημειώθηκε ισχυρή κάμψη στο σύνολο των τουριστικών εσόδων σε σχέση με το 2015. Ειδικότερα, το 2015 τα έσοδα ανήλθαν στα 31,4 δισ. δολ., ενώ το 2016 μειώθηκαν περίπου 30% και διαμορφώθηκαν στα 22,1 δισ. δολάρια.
Αίγυπτος
Σημαντική είναι και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου στην Αίγυπτο, δεδομένου ότι το σύνολο των τουριστικών εσόδων αυξήθηκε το 2017 κατά 123,5%, στα 7,6 δισ. δολ., σε σύγκριση με το 2016, όπως ανέφερε τον προηγούμενο μήνα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε ότι ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε για το ίδιο χρονικό διάστημα 54% και ανήλθε στα 8,3 εκατ. Εντούτοις, σε περίπτωση που αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, ο αριθμός των επισκεπτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2010, περίοδο κατά την οποία επισκέφθηκαν τη χώρα περίπου 14,7 εκατ. τουρίστες. Σημειώνεται ότι η κάμψη των τουριστικών αφίξεων οφείλεται στην καθαίρεση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και στις αιματηρές εξεγέρσεις που ακολούθησαν. Η Αίγυπτος είχε πάψει να αποτελεί πόλο έλξης για το τουριστικό κοινό. Ομως, το τελευταίο διάστημα διαφαίνονται, όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας, σημάδια ανάκαμψης.
Πηγή: kathimerini.gr