Πέμπτη 03.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανάσα στον ΕΦΚΑ μέσω προπληρωμής εισφορών Δημοσίου

26.05.2017

Εμμεση πρόσθετη χρηματοδότηση έλαβε κατά το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας του ο ΕΦΚΑ προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Οπως προκύπτει από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2017, το Δημόσιο, ως εργοδότης, κατέβαλε στον ΕΦΚΑ εισφορές ύψους 233 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 71,4% της συνολικής ετήσιας υποχρέωσής του, όπως αυτή εκτιμήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Η «Κ» έχει αποκαλύψει ότι το κράτος έχει ορίσει για το τρέχον έτος τις εργοδοτικές εισφορές μόλις στο 3,33%, στερώντας από το υπερταμείο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι εργοδότες καλούνται να καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 13,33%.

Αναλυτικά, το κράτος προπλήρωσε τις οφειλόμενες ασφαλιστικές του εισφορές προς τον ΕΦΚΑ καταβάλλοντας 233 εκατ. από τα συνολικά 327 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις εργοδοτικές εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους, δίνοντας έτσι μιαν ανάσα ρευστότητας στο υπερταμείο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πληρωμής των συντάξεων. Εάν η πορεία πληρωμών ήταν ομαλή, το Δημόσιο θα έπρεπε να έχει χορηγήσει στο Ταμείο περίπου 107 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής ετήσιας υποχρέωσης).

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι εάν το κράτος υπολόγιζε το πραγματικό ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί στη δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, θα κατέβαλλε στο 12μηνο εισφορές ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, στο εξεταζόμενο 4μηνο έπρεπε να καταβάλει εισφορές της τάξης των 433 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο ακόμη κι από τη συνολική εγγραφή για φέτος.

Η πρακτική αυτή, πάντως, είχε ως αποτέλεσμα η κρατική επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για συντάξεις πλην Δημοσίου να κυμανθεί στα όρια των στόχων, ήτοι στα επίπεδα του 36% (δόθηκαν 3,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,897 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, και η κρατική επιχορήγηση για συντάξεις ασφαλισμένων Δημοσίου διατηρήθηκε στο 33,3% (δόθηκαν 1,732 δισ. ευρώ επί συνόλου 5,203 δισ. ευρώ).

Είναι προφανές, βέβαια, ότι, όταν το Δημόσιο καταβάλλει το 100% του προϋπολογισθέντος ποσού για τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι επιπλέον 94 εκατ. ευρώ, οι δυνατότητες έμμεσης χρηματοδότησης του υπερταμείου θα περιοριστούν.

Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού «φωτογραφίζουν» τη σημαντική αύξηση των εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου, κυρίως για τους εργαζόμενους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από μόνοι τους εισφορές 20% – κατά κύριο λόγο γιατί οι εργοδότες τους αρνούνται να καταβάλουν τις εισφορές που τους αναλογούν. Συγκεκριμένα, το μαζικό κλείσιμο των δελτίων εκτιμάται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση των εσόδων από φόρους φυσικών προσώπων, κατά 190 εκατ. ευρώ, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, καθώς εισπράχθηκαν 1,985 δισ. ευρώ από 2,175 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Πηγή: kathimerini.gr