Πέμπτη 18.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Έβρεξε» αράχνες στην Αυστραλία

19.05.2015 /

Το σπάνιο φαινόμενο με την ονομασία «Angel Hair» (μαλλιά αγγέλου) είναι μία τεχνική μετανάστευσης ενός είδους μικροσκοπικών αραχνών που ζουν σε αυτή τη γωνιά του κόσμου
Ένα αλλόκοτο θέαμα παρουσιάζουν τελευταία πολλά λιβάδια στην Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
Το σπάνιο φαινόμενο με την ονομασία «Angel Hair» (μαλλιά αγγέλου) είναι μία τεχνική μετανάστευσης ενός είδους μικροσκοπικών αραχνών που ζουν σε αυτή τη γωνιά του κόσμου. Τα μικρά έντομα σκαρφαλώνουν στο ψηλότερο σημείο του γρασιδιού και εκτοξεύουν ένα νήμα ιστού που τα μεταφέρει μακριά με τη βοήθεια του ανέμου.
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ο αέρας είναι γεμάτος από χιλιάδες μικρές αραχνούλες που μοιάζουν με παράξενη μαύρη βροχή. Όταν δε ολοκληρώνεται η διαδικασία, η περιοχή συνήθως καλύπτεται από ένα λευκό αραχνοΰφαντο πέπλο.
Nωρίτερα αυτό το μήνα, οι κάτοικοι της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών ωρών από το Σίδνεϊ, ανέφεραν μία μαζική «εισβολή» από αράχνες και ιστούς που φαινομενικά προήλθαν από τον ουρανό και κάλυψαν ολόκληρα σπίτια και χωράφια.
«Όλο το σπίτι ήταν καλυμμένο με αυτά τα μικρά μαύρα μωρά αραχνών», δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής Ίαν Γουώτσον για την κατοικία του.
«Και όταν κοίταξα επάνω προς τον ήλιο βρισκόταν μία ομάδα ιστών αιωρούμενη διακόσια μέτρα ψηλά στον ουρανό», πρόσθεσε ο Γουώτσον.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Ρόμπινσον, φυσιοδίφη από το Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας, υπάρχει μια απλή εξήγηση για το λόγο που οι ντόπιοι ένιωθαν σαν να βρέχει αράχνες από τον ουρανό.

ODN
Οι αράχνες, και ειδικά οι πολύ νεαρές, συχνά χρησιμοποιούν μια τεχνική που έχει χαρακτηριστεί ως «μέθοδος αεροστάτου», κατά την οποία ανεβαίνουν στην κορυφή της τοπικής βλάστησης και απελευθερώνουν μαζικά ιστό, που τους επιτρέπει να μεταφέρονται από το φύσημα του αέρα, εξήγησε ο Ρόμπινσον.
Μαζικές μεταναστεύσεις μικρών αραχνών οδηγούν σε αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να καλύψει ολόκληρες περιοχές με ιστούς.
Το μεταξωτό κάλυμμα εξαφανίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τα Νότια Τέιμπλαντς μέχρι το επόμενο πρωί, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

[fbcomments]